14 Mart Tıp Bayramının Hikayesi
Tıbbiyelilerin Emperyalizme Karşı Direnişi
1919 yılının ocak ayı İstanbul Haydarpaşa'daki Tıp Fakültesi öğrencileri için kapkara bir aydı. Aşağılık İngiliz askerleri Okulu işgal ettiler. Askeri tıbbi öğrencilerinin karyolaları alarak başladılar öğrenciler yer yatağı yaparak yatmak zorunda kaldılar.
Aynı İngiliz askerleri bunun üstüne tuvaletleri geceleri yalnızca kendilerinin kullanabileceğini söylediler. Öğrenciler yatakhane ve koridorlara idrar kovaları koymak zorunda kaldılar. Nizamiye kapılarına süngülü askerlerini dikip bu kapılardan giriş çıkışı yasaklayarak Okulu adeta bir zindana çevirdiler.
İngiliz askerleri bunlarla da yetinmeyip öğrencilerin askeri üniforma giymelerini de yasakladılar. Bunun üzerine bu kahraman Türk çocukları derslere gecelik entari veya pijamayla girerek durumu protesto etmee başladılar.
Tam burada o günlerde yaşanan bir olayı anlatmak zorundayız fizyoloji bölümünden Doktor Kemal Cenap dersine pijamayla giren öğrencisi İbrahim Hasan’a ‘’çocuğum bu nasıl bir kıyafet böyle ?’’ diye kızınca, İbrahim Hasan ‘Efendim bu halimize Sefalet-i Fizyolojiya derler. Düşman çizmesi altına girerse, varlıklarıyla beraber kılık ve kıyafetleri de bu hale gelir’ yanıtını verir.
Bu yanıt karşısında duygulanan, Doktor Kemal Cenap mahcup bir şekilde şunu söyler ‘’Hayatımda fizyolojiyi senin kadar anlamış kimse görmedim, Tebrik ederim işte durum bu kadar kötüdür, bunları yaşatan İngiliz işgalciler kadar – keza bunlara izin veren ve göz yumanlar da aynı derecede aşağılık değil de nedir ?.
O Kahraman öğrenciler tıbbiyenin işgalinden bir ay sonra, büyük direniş örneği daha gösterirler. Tıbbiyenin kuruluş yıldönümü olan 14 Mart tarihini Tıp Bayramı olarak ilan edip büyük bir miting düzenlerler. Yaklaşık bir ay sonra 10 Nisan 1919'da bir miting daha yaptıktan sonra çarenin Anadolu'ya geçerek Mustafa Kemal Paşa'nın yanında dimdik durmak olduğuna karar verirler.
Aynı tıbbiyeliler, Haydar Paşa'daki okulun iki Kulesi arasında kocaman bir Türk bayrağı asan Yiğit çocuklardı. 14 Mart'taki o mitingin önderliğini yapanlardan biri de okulun 3 sınıf öğrencilerinden olan tıbbiyeli Hikmet’i. İngiliz işgalciler engellemeye çalışmışlar ise de Kahraman Tıbbiye öğrencilerinin o direnişini direnişini kıramadılar ve sanılanın aksine 14 Mart Tıp bayramı tüm dünyanın kutladığı değil SADECE bizim kutladığımız bir bayramdır.
Kısaca gerekirse 14 Mart yalnızca tıbbiyenin kuruluş yıl dönümü değil, aynı zamanda Emperyalist işgale karşı tıbbiyeliler güçlü bir ses yükseltip İSTİKLAL için Bayram ilan ettiği gündür. Başta işgale karşı o direnişi başlatan ve Kuva-i Milliye'nin Kalpaklı yiğitleri arasına katılanlar olmak üzere Cumhuriyetimizin kurucu kadrolarında korkusuzca yer almış ve bugüne o aydınlığı taşımış olan tüm hekimlerimizin Aziz anıları önünde saygıyla eğiliriz.
Ne mutlu TÜRKÜM diyebilene..