30 Haziran – 6 Temmuz Arası En Önemli 10 Olay
Dününü bilmeyenin geleceği olamaz. Onun için hatırlama mecburiyetinde olduğumuz TARİH geleceğimize yol haritasıdır.
1. 1 Temmuz 1926 – Kabotaj Kanunu Yürürlüğe Girdi
Türk karasularında yalnızca Türk gemilerinin yolcu ve yük taşıma hakkı tanındı.
Deniz ticaretinde egemenlik ilanı anlamına geliyordu. Ataları belirsizlerin eleştirdiği Türkiye’nin TAPUSU Lozan sonrası tam bağımsızlık uygulamalarının önemli bir parçasıdır. 1 Temmuz her yıl “Denizcilik ve Kabotaj Bayramı” olarak kutlanırken, Osmanlının yabancılar verdiği imtiyazlara karşı İLK millî ekonomik adım olarak kabul edilir.
2. 2 Temmuz 1993 – Sivas Madımak Katliamı
Pir Sultan Abdal Şenlikleri için Sivas’a gelen sanatçılar ve aydınlar, Madımak Oteli’nde mahsur bırakıldı ve daha sonra çoğu AKePe MV – hatta meclis başkanı bile olan avukatların savunduğu çağdışı YOBAZ katillerin saldırısıyla 33 entelektüel ve 2 otel görevlisi yakılarak öldü. Türkiye’de laiklik, ifade özgürlüğü ve mezhep çatışması açısından dönüm noktasıdır. Devletin müdahalede gecikmesi ile Kamuoyunda "Türkmen - Bektaşi - Alevi canlara yapılan en aşağılık katliamlardan biri" olarak derin izler bıraktı.
3. 3 Temmuz 2011 – Şike Operasyonu Başladı
Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım dahil pek çok futbol yöneticisi gözaltına alındı. Türk futbol tarihinde büyük kriz ve kutuplaşmaya neden oldu. UEFA ve TFF arasında ciddi gerilimler yaşandı. Yargı süreci yıllarca sürdü, birçok dava düşürüldü. Çoğu Devlet tarfından ekonomik olarak sürekli desteklenen – Millet açlıktan ölürken yabancı futbolculara verilen VERGİSİZ $ MİLYARLARCA para ile Mafyanın elindeki Futbola olan güven ciddi biçimde sarsıldı.
4. 30 Haziran 1934 – Trakya Olayları (Yahudi Karşıtı Pogrom)
Osmanlıdan beri vergi vermeyen Azınlıklar, 2. Dünya savaşı hazırlıklarında herkes gibi vergi vermeyince, hala kimler tarafından organize edildiği bilinmeyen olaylarda: Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ’da Türk topraklarında İLK KEZ Yahudi yurttaşlara yönelik saldırılar yaşandı. Mallarına zarar verildi, Sinagogları yakıldı, Türk milliyetçiliği politikalarıyla ilişkilendirilen olaylara, Devletin göz yumması eleştirilirken İnsan hakları açısından Türkiye tarihinde Madımak gibi kara bir leke sayılır.
5. 6 Temmuz 1995 – Gümrük Birliği Anlaşması Onaylandı
AB ile sanayi ürünlerinde gümrük vergilerinin kaldırılmasını öngörüyordu.
İhracat ve ithalatta Avrupa’ya bağımlılığı artırdı. Türkiye ekonomisi AB standartlarına uyum sürecine girdi. FAKAT: Tarım ve hizmet sektörü anlaşma dışında bırakıldı. Avrupa Birliği yararına Ekonomik açılım ama Türkiye üyeliği için hala devam eden DIŞLANMA oldu.
6. 1 Temmuz 2005 – Yeni Türk Lirası (YTL) Resmen Tedavüle Girdi
AKePe tarafından Uçan ülke ! denen ülkemizde Eski liranın altı sıfırı atıldı “1.000.000 TL = 1 YTL” oldu. $ = 1.26 değerindeki TL Enflasyonla mücadele sembolü olarak görüldü. Para biriminde sadeleşme ve uluslararası imaj açısından önemliydi. YTL 2009’da tekrar “TL”ye dönüştürülen bugün $ = 40 TL olan ve en büyük paramız 200 TL ile yarım kilo kıyma bile alamayan ülkede Faiz = enflasyon diyen Diplomasız Ekonomistle ÇÖKÜŞ yaşatıldı.
7. 5 Temmuz 1943 – Varlık Vergisi
İkinci Dünya Savaşına girmemiş fakat Ekonomik Baskıyı ciddi şekilde hisseden Karaborsa, enflasyon, stokçuluk ve servet birikimi artarken devlet gelirlerinde açıklar oluştu. Orduyu hazır tutmak için büyük savunma harcamaları yapan devlet Kamu bütçesinde açıklar oluşmuştu hala ticareti elinde tutan çoğunluğu azınlıklara 1 yıl 2 ay sonra kaldırılan bir kerelik servet vergisi koydu. Ödemeyenler Erzurum - Aşkale’ye sürgün edildi.
8. 2 Temmuz 1966 – İlk Kez NATO Askerî Üssü Kapatıldı
ABD ile yaşanan anlaşmazlık sonucu İzmir’deki üs sembolik olarak kapatıldı.
Soğuk Savaş döneminde Türkiye'nin Batı ile ilişkilerindeki dalgalanmayı gösteriyordu. Kıbrıs meselesi Ambargo ve Johnson Mektubu’nun olayda etkisi büyüktü. Ulusal güvenlik tartışmalarını alevlendiren olayda Genç subayların Bağımsızlıkçı siyaseti savunucularınca olumlandı.
9. 3 Temmuz 1995 – Tansu Çiller Güvenoyu Aldı
Türkiye’nin ilk kadın başbakanı olan Tansu Çiller 51. hükümeti kurdu. Koalisyon sıkıntıları ve ekonomik krizlerle mücadele ederken – daha sonra ülkeyi ele geçirecek Tarikat ve cemaatlere gizli desteği, devlet birikimlerini Özelleştirmeler ve tarımda liberal politikalar tepki topladı, 1 yıl sonra Hükümet, erken seçim baskısıyla görevi sona erdi.
10. 4 Temmuz 2003 – Türk Askerinin Başına Çuval Geçirildi
Kuzey Irak - Süleymaniye’de bir binadaki Türk özel kuvvetleri ABD askerlerince gözaltına alındı. Armasında MÖ 209 yazan – Dünyanın en eski Ordusu olan Türk askerinin başına İLK KEZ çuval geçirilmesi ile TASFİYE KARAR VERİLMİŞ olduğu belirginleşen – daha sonra cemaat eline geçen ordu artık rayından çıkmıştı. Türkiye’de büyük öfkeye neden oldu. Ulusal onur üzerinden şekillenen Tepkilerle ABD-Türkiye ilişkilerinde travmatik bir kırılma olarak kabul edildi.
Aynı tarihlerde Dünyada olan En Önemli 10 Olay
1. 30 Haziran 1908 – Tunguska Patlaması (Sibirya)
Bilinmeyen bir cisim atmosferde infilak etti, 2000 km² ormanı yok etti.
10–15 megaton gücünde Nükleer bomba etkisine benzer olay Meteor ya da göktaşı olduğu düşünülen ve Uzaydan gelen tehdidin ilk büyük uyarılarından biri olurken Bugün hâlâ net cevabı olmayan bir doğa olayıdır.
2. 4 Temmuz 1776 – ABD Bağımsızlık Bildirgesi
13 koloni birleşip İngiltere’ye karşı bağımsızlıklarını ilan ettiği gün Amerikan Devrimi'nin resmî başlangıcı sayılır. Bildirgeyi hazırlayan ekip aralarında Paratöner kaşifi Benjamin Franklin ve ekibi bu kez kıtasal avrupa – Fransa pariste 14 Temmuz 1789 günü benzer ihtilal ile dünya tarihini değiştirirken, ABD 4 Temmuz 1776 bildirgesi bugün bilinen Modern anayasal demokrasinin temel metinlerinden biri olarak "İnsan hakları" ve "halk egemenliği" vurgusu içerir.
3. 1 Temmuz 1997 – Hong Kong, Çin’e Devredildi
150 yıllık İngiliz yönetimi sona erdi “Bir ülke, iki sistem” prensibi ile idareye geçildi. Çin’in yükselen gücünün sembolik anlarından biridir. Hong Kong’un demokrasi mücadelesi zamanla gerilim yaratırken Batı-Çin ilişkilerinde dönüm noktası sayılan olayda Çin hala Komünist yönetiminin dünya devi olma niyetini ilk kez alenen beyan etti.
4. 2 Temmuz 1964 – ABD’de Sivil Haklar Yasası Yürürlüğe Girdi
Pamuk tarlalarında kullanılmak üzere Afrikadan getirilen Zenci köleler, ABD iç savaşında Yankee – Kuzeyliler ordusunda olduğu gibi, 1. Ve 2. Dünya savaşlarında görev almalarına rağmen ayrı hastane, okul, lokanta, otobüs … gibi sürekli dışlandılar. 1964 - Irk ayrımcılığını yasaklayan en kapsamlı yasa ‘l have a dream’ sözleriyle ünlü Martin Luther King ve hak mücadelesinin zaferleri ile
Eğitim, istihdam ve kamusal alanlarda eşitlik sağlandı. Bugün bile etkileri süren ABD’de ırkçılıkla yasal mücadelede tarihi bir adımdır..
5. 5 Temmuz 1946 – Bikini
Fransa – Paris’te Modacı Louis Réard, o güne dek erkeklerin bile TEK PARÇA olarak giydiği mayo, ilk kez iki parçalı olarak tanıtıldı. Toplumda kadın bedeni ve ahlak konularında tartışma başlatan olayda Adını atom bombası denemelerinin yapıldığı pasifikte mercanların oluşturduğu “Bikini’’ Atolünden alır. Moda tarihinde dönüm noktası olay Kadın özgürlüğü tartışmalarını da tetiklemiştir.
6. 30 Haziran 1934 – Hitler’in Uzun Bıçaklar Gecesi
Hitler, SA (Sturm Abteilung) liderlerini topluca öldürttü. İktidarını mutlaklaştırmak için iç tasfiye gerçekleştirdi. Nazi rejimi içinde muhalefeti tamamen bastırdı. Binlerce kişi tutuklandı veya infaz edildi. Daha sonra adını Schutz Staffel - Koruma Birliği olarak değiştiren ‘’SS’’ rejimi Almanya'da totaliter yapının oturmasında kritik olaydır.
7. 6 Temmuz 1415 – Jan Hus Yakılarak İdam Edildi
Çek reformcu papaz Jan Hus - Katolik Kilisesi’ne muhalefeti nedeniyle sapkın ilan edildi. Reform hareketlerinin öncülerindendi. Almanya’nın Konstanz (Konstans) şehrinde yakılarak idam edilmesi Protestanlık öncesi fikirlerin yayılmasında etkili oldu. İdamı Avrupa'da bugünün Türkiyesini andıran zengin Kilise yöneticileri tarafından din iman nidalarıyla sömürülen halkın artık YETER diyerek dinî ayaklanmalarını başlattı. Bugün Çekya’da millî kahraman olarak anılır.
8. 5 Temmuz 1996 – Dolly Adlı Koyun Klonlandı
İlk memeli canlı klonlama başarısı olarak tarihe geçti. Genetik mühendisliğinde devrim sayıldı. Biyoloji, etik ve tıp dünyasında büyük yankı uyandırdı ve daha sonra geliştirilen İnsan klonlaması tartışmalarını tetikledi.
Dolly, 2003’te öldü; cesedi İskoçya Edinburgh’da sergileniyor. Sadece Türkiye genelinde bugün 150’den fazla merkezle yılda gerçekleştirilen tüp bebek döngüsü sayısı 80.000 – 100.000 arasında değişmektedir
9. 3 Temmuz 1988 – İran Yolcu Uçağı Düşürüldü
İran Air'e ait Airbus A300, ABD donanması tarafından vuruldu. 290 kişi hayatını kaybetti, çoğu sivil yolcuydu. Olay, Humeyni devriminde Tehran ABD Konsolosluğunda çok uzun süre rehin tutulan 52 amerikalı ve onların kurtarılması için yapılan başarısız girişimler sonunda kötüleşen ABD-İran ilişkilerini daha da gerdi. ABD olayın "kaza" olduğunu iddia etsede, İran tarafından “katliam” olarak anılıyor.
10. 6 Temmuz 1535 – Thomas More İdam Edildi
Ütopya yazarı ve İngiltere kralına karşı çıkan Katolik devlet adamı, Catherine of Aragon, Anne Boleyn, Jane Seymour, Anne of Cleves, Catherine Howard ve Catherine Parr ile 6 kez evlilik yapan Kral VIII. Henry'nin kiliseye karşı reformlarına muhalefet ve Roma Kilisesi’ne sadakatinden dolayı idam edilince Katolik Kilisesi tarafından aziz ilan edildi. Bugün bilinen Modern hukuk ve vicdan özgürlüğü sembollerinden biridir.