Gazeteci - yazar Nihat Genç
Bana Nihat Genç kimdi ? diye sorsalar, cevabım hepimizi utandıracak kadar Son Roma - Rum İmparatorluğu başkenti TRabzon gibi ÜLKENİN EN CESUR YÜREKLİ bireyi idi derim.
Kökeni 'Faros' Far/Fener anlamına gelen Trabzon’un Faroz - eski balıkçı semtinde 1956 yılında dünyaya gelen Nihat Genç, Türkiye’nin yakın dönem entelektüel dünyasında kendine has bir yer edinmiş, DİK doğru lafı esirgemez - sivri dili, toplumsal meseleler karşısındaki net tavırları ve bağımsız duruşuyla tanınmış ÇOK ENDER bir gazeteci-yazardı. Aynı zamanda bir fikir adamı olarak Yazılarında ve televizyon programlarında sık sık Türkiye’nin değerler sistemine, siyasetine ve toplumsal yapısına eleştiriler yöneltmiş, bağımsız bir ses olmayı başaran belkide EN İYİ şahsiyetti.
İskenderpaşa İlkokulu, Trabzon Ticaret Lisesi sonrası İstanbul Üniversitesi ve Ankara İktisadi Ticari İlimler Akademisi’ndeki eğitimlerini 12 Eylül dönemi nedeniyle yarıda bıraktı. 1983 yılında Hacettepe Üniversitesi Sağlık İdaresi’nden mezun olduktan sonra kamuda memurluk yaparken meraklı olduğu yazmaya devam ederken ideolojik şekillenmeleri, yazılarına yansıyan keskin bakış açısını etkileyen önemli bir unsuru olmuştu.
1980’li yıllarda başlayan yazarlık serüveni, Leman dergisindeki yazıları, hem mizahî hem de politik içerikleriyle geniş bir okuyucu kitlesi oluşturdu. Köşe yazarlığı yaptığı Aydınlık, Akşam gibi gazetelerde zaman zaman sistemin yozlaşmasına karşı ağır eleştiriler kaleme aldı. Mizahi dilin ötesine geçip, zamanla bir halk aydını, bir toplumsal muhalif figür haline geldi.
2000’li yıllarda SkyTürk’te yayınlanan “Nihat Genç ile Ne Var Ne Yok?” Tv programı, düşüncelerini geniş kitlelere ulaştırmasını sağladı. Ancak televizyon kanallarının baskıcı çizgiler izlemesi, onu kendi dijital platformunu kurmaya yöneltti. 2019’da dijital bir kalem kalesi olan “Veryansın TV”yi kurdu. Bu platformda özellikle genç gazetecilere yer verirken, yazılı ve görüntülü yayınlarla fikir mücadelesini sürdürdü.
Nihat Genç’in edebi yönü, gazeteci kimliğinden çok daha güçlüydü “Modern Çağın Canileri, Dün Korkusu, Saraya Kılınan Namazlar, Çapraz Ateş” gibi kitaplarında sistem eleştirisi, iç hesaplaşma ve birey-devlet ilişkileri gibi temalar öne çıkardı. Sert ama edebî dilinde ironik, sorgulayıcı ve meydan okuyan bir yazı üslubu ile Türkçe’yi çok iyi kullanan, sadece bir fikir adamı değil, aynı zamanda bir duruşun temsilcisi idi. Siyasi iktidarlarla mesafesini hep korumuş, muhalif kalmayı seçmiştir. Zaman zaman toplumda “yalnız adam” olarak anılsa da bu yalnızlık onun için bir ilke meselesi idi. Liberalleri sert şekilde eleştirmiş, Dost bildiklerine bile tavizsiz yaklaşabilmiş bir karakterdir. En çok eleştirdiği kavramlar “satılık gazetecilik ve aydın ihaneti” idi.
Veryansın TV de onun en çok tekrarladığı cümleler “Cumhuriyeti yaşatın!” Sosyal medyada yüzbinlerce paylaşım yapılırken, halkla kurduğu bağ gözler önüne serildi. Etkisi sadece yazdıklarıyla değil, duruşuyla da şekillendi. Medyanın güce boyun eğdiği dönemlerde “bağımsız ses” olmayı başardı. Düşüncelerini kitlelere ulaştırma çabası, yeni kuşak gazetecilere ilham verdi. Gençler onu bir “dijital fikir babası” gibi görmeye başladı. Onun en büyük mirası, gazeteciliği bir ticaret değil, bir mücadele alanı olarak gören anlayışıydı. Sözünü sakınmayan, korkmadan konuşan bir aydın Nihat Genç ardından söylenebilecek en güzel şey ‘Ne iktidardan, ne medyadan, ne de toplumsal linçten KORKMADI’ Kutsal Cumhuriyet değerlerine bağlılığı, Kemalist duruşu, halkçı bakışı ve yazar kimliğiyle hafızalarda kalacak. Onu hatırlamak, sadece bir yazarı anmak değil; aynı zamanda bağımsız düşüncenin, ahlâklı gazeteciliğin ve Cumhuriyet sevdasının da izini sürmek anlamına gelir. Şimdi geriye kalan, onun kitaplarını, videolarını ve sözlerini yeni nesillere aktarmaktır.
Aktif yazarlık döneminde yayımlanan önemli kitaplarından:
Dün Korkusu (1989)
Bu Çağın Soylusu (1991)
Ofli Hoca / Şeriatta Ayıp Yoktur
Kompile Hikayeler
Dar Alanda Tufan (1993)
Soğuk Sabun (1994)
Köpekleşmenin Tarihi (1998)
Modern Çağın Canileri (2000)
Memleket Hikayeleri
Arkası Karanlık Ağaçlar (2001)
İhtiyar Kemancı (2002)
Amerikan Köpekleri (2004)
Edebiyat Dersleri (2004)
Nöbetçi Yazılar (2004)
Hattı Müdafaa (2005)
Karanlığa Okunan Ezanlar (2006)
Aşk Coğrafyasında Konuşmalar (2007)
Kavga Günleri (2007)
Veryansın (2008)
Bir Millet Uyanıyor 17: "Kavga Günleri" (2009)
Sordum Kara Çiçeğe (2009)
Opus 61 (2010)
Yurttaşların Cinlerle Bitmeyen Savaşı (2011)
İşgal Günleri (2011)
Bizi Kandırası Umman Bulunmaz (2012)
Direniş Günleri (2013)
İslamcı Erol Nasıl Çıldırdı? (2015)
Yurduma Alçakları Uğratma! (2016)
Nihat Genç'le Veryansın (2017)
Bizim De Günümüz Gelecek (2020)
Saraya Kılınan Namazlar (2021)
Bu Toprağın Dalkavukları (2022)
Modern Çağın Canileri (2000)
Köpekleşmenin Tarihi (1998)
İhtiyar Kemancı (2002)
Amerikan Köpekleri (2004)
Saraya Kılınan Namazlar (2021)
Bu Toprağın Dalkavukları (2022)
Bizim De Günümüz Gelecek (2020)
İslamcı Erol Nasıl Çıldırdı? (2015)
Dün Korkusu Roman 1989
Modern Çağın Canileri Deneme – Hikâye 2000
Köpekleşmenin Tarihi Deneme 1998
İhtiyar Kemancı Hikâye 2002
Amerikan Köpekleri Siyasi Analiz 2004
Saraya Kılınan Namazlar Güncel Siyasi Deneme 2021
Bu Toprağın Dalkavukları Siyasi Eleştiri 2022
Toplumsal tespitler için "Modern Çağın Canileri" edebi yönü ile "İhtiyar Kemancı" hikayelerinin ve güncel siyasi eleştirisi "Saraya Kılınan Namazlar" en iyi yapıtlarındandı.
Nurlar içinde kal